En text skriven av en elev hos oss

Att vara elev på KF

Vill du veta hur det är att vara elev på KF? Hur man kan vända en negativ upplevelse av skola och lärande? Läs gärna den här texten som är skriven av en av våra elever.

”Det tar ett tag för oss människor att inse att skolan faktiskt är viktig, att man behöver en utbildning. För vissa är det bara en självklarhet, man glider igenom skolan på en räkmacka, med bra betyg och en ljus framtid framför sig. För andra är det betydligt svårare.

För mig har det tagit 17 år att inse att matte inte är helt onödigt, att historia faktiskt är ganska intressant och att man nu för tiden faktiskt måste ha en utbildning om man vill få ett jobb framöver. När det gäller mig har skolans ämnen aldrig varit så värst svåra, desto svårare har det varit att sitta still, hålla käften och lyssna. Skolan var ett skämt, den var orättvis och skittråkig. Jag har alltid varit lite av ”klassens clown” och det fick mig oftast att hamna i trubbel, även när jag inte gjort något. Jag var den man skyllde på när det for iväg ett suddgummi i klassrummet, eller när pingisbordet gick sönder.

Inte nog med att morsan blev arg när lärarna ringde hem och sa att jag tagit sönder något igen, mina betyg sjönk också, trots att jag visste att jag var mycket bättre än vissa i klassen som fick högre betyg än mig. De var de elever som lärarna tyckte om, de som gled på den där räkmackan, de som hade en ljus framtid framför sig. Att få lägre betyg på grund av att man fått skulden för saker man inte gjort, gjorde mig förbannad, så jag lade skolan åt sidan i ett år och tänkte att TV-spel är ju roligare än skolan. I mina ögon var lärarna idioter, men efter ett år hemma så insåg jag att det kanske var jag som var idioten. Då var det för sent, polarna från klassen började på gymnasiet och jag stod där utan betyg och visste inte vad jag skulle göra.

Då fick morsan någonstans syn på en skola där man pluggar upp sina betyg till gymnasiet, det lät ju faktiskt helt okej, exakt vad jag behövde. Jag trodde att den här skolan skulle vara precis likadan som den förra, med en massa idioter till lärare. Jag hade helt fel, den här skolan var perfekt. Den här skolans lärare motiverar sina elever varje dag, de påminner oss om framtiden och förklarar hur viktig den är.

När man är liten kretsar skolan mest kring att hänga med kompisar och skoja runt, men sen måste man växa upp och inse att skolan är viktig och man måste börja ta den på allvar. Jag växte upp på den här skolan, lärarna fick mig att börja tänka på framtiden. Jag började sitta still, lyssna och jag höll käften. Det gjorde så att jag inte längre hamna i trubbel. Jag gick dit, gjorde det jag skulle, och sen gick jag hem. Jag gjorde som man skulle göra, och nu sitter jag här med bra betyg, en ljusare framtid och en räkmacka i handen.”

/Elev på KF